myHuittinen logo

Vanhankosken lehtojensuojelualue

Vanhankosken valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan kuuluva lehtoalue löytyy alle 4 km matkan päästä Huittisten keskustasta ja vain pari kilometriä 2-tieltä. Matka Vanhakoskelle on lyhyt keskustan vilinästä, joten sinne pääsee nopeasti jalan, pyörällä tai vaikka autolla, kun kaipaa luonnonrauhaa. Kohiseva koski upottaa kaupungin hälinän, ja virtaavaa vettä katsellessa voi istahtaa ja hengähtää hetkeksi.

Alue soveltuu mainiosti parin, kolmen tunnin retkikohteeksi perheille,  koululais- tai päkotiryhmille.

Sijainti: Vanhankoskentie 118, 32700 Huittinen

 

Kartta

Vanhankosken kartta uusittiin 2022 ja kartta löytyy myös alueen parkkialueelta. 

Talkootöillä kunnostettu yli kilometrin mittainen luontopolku ohjaa vanhemman ja nuoremmankin kulkijan keskelle mystistä lehtometsää. 

Lehtoalue on värikäs ja monipuolinen. Alueella on tulvarantoja, ketoja, moreenikumpuja, myös vanha joenuoma on edelleen havaittavissa.

Vanhakosken lehtoalue on Loimijoen kupeessa, vanhan koskialueen kainalossa. Koski on hyvin tärkeä kalojen lisääntymisalue, alueen linnusto on monipuolinen ja lehdossa kasvaa erityistä lehtolajistoa.

Useita vanhaan metsään sopeutuneita eläin- ja kasvilajeja ovat löytäneet kotinsa metsästä, sillä ikääntyneet lahot puut tarjoavat rikkaat elinmahdollisuudet.

Koiran kanssa

Metsän siimeksessä voi koiranulkoiluttajatkin tavata muita karvakorvien ystäviä, sillä polku on pidetty lenkkeilyalue. Luonnonsuojelualueiden sääntöjen mukaan nelitassuiset pidetään kytkettyinä. Muistetaaan rauhoittaa etenkin lintujen pesimäaika. 

Palvelut

Vanhankosken lehtoalueen kainalossa on vanha Saaren tilan piha ja puutarha, jota kummiyhdistykset hoitavat. Alueelle on 2021 rakennettu kahdeksan hengen nukkumalaavu, nuotiopaikka ja esteetön huussi.  Tilan rakennuksista on jäljellä enää vanha rantasauna, joka ei ole tällä hetkellä käytössä. Vanhalla pihamaalla, omenapuiden katveessa on puukeinuja, joihin voi istahtaa levähtämään.

Huomioithan, että tuot tullessasi omat polttopuut. Myöskään huussissa ei ole valmiiksi vessapaperia, joten sitä kannattaa muistaa ottaa mukaan. 

Laavuun mahtuu retkieväät ja jäädä voi vaikka yöpuulle. 

Satuseikkailu 

Kirjailija Jukka Saarinen on kirjoittanut Vanhankosken lehtoalueelle oman sadun, joka alkaa aivan parkkipaikan kulmalta kiertäen koko reitin. Satuseikkailu etenee "kirjan sivujen" avulla eli polun varrella on tauluja, joissa tarina kasvaa. Kuvituksena on tietysti luonto itse ja taulujen läheisuudessä onkin kehyksiä, jotka toimivat raameina sadun kuville. Ja kuvat vaihtuvat tietysti vuoden aikojen mukaan. 

Sukella satuseikkailuun koko perheen voimin!

Luonto

Lehtoalueella on runsaasti ikääntyneitä lahoavia puita ja monenmoisia pökkelöitä, joista tikat (mm. käpytikka) ja tiaiset (mm. hömötiainen) pääsevät herkuttelemaan mehukkailla toukilla. Vanhat puut tarjoavat kolopesijöille mainiot kotiolot, joista myös harvinaisempi pikkutikkakin on tykästynyt, ja juhannuksen aikaan alueella voi kuulla satakielen laulun helinää.

Vaihteleva elinympäristö, vesi- ja metsäalueet, edustavat monipuolista luontoa; kasviston kevätlinnunsilmästä lintujen lehtokerttuun. Alueen valtapuuna on valkoisista ja vahvasti tuoksuvista kukista tunnettu tuomi. Keväisen Vanhankosken näyttävimmät kukkijat ovat mukulaleinikit ja valkovuokot.

Alue tarjoaa löytöjä myös perhosbongareille, sillä Vanhakosken kukkivilla kedoilla on runsas perhosten kirjo. Keväisin tuttuja siivekkäitä ovat sitruunaperhonen ja nokkosperhonen. Yleisimpiä kedoilla olevia asukkaita ovat mm. lanttu-, niittyhopeatäplä- ja auroraperhoset. Tarkkasilmäiset voivat bongata alueella myös pienet sinisiivet.

Pikkupakkasilla Vanhakoskella voi myös tavata hieman harvinaisempaa hiusjäätä (liilatali), sillä se kasvaa lahopuiden ympärille lähinnä yöllä ja se sulaa auringon noustessa. Varhaiset aamut ovat siis parasta aikaa ehtiä nähdä tämä erikoinen luonnonilmiö.


Luonnonsuojelualueella on paljon katseltavaa. Kuvaaja Helena Kaitanen
Luonnonmukainen polku kiertelee lehdon halki. Kuvaaja Helena Kaitanen
Kevätlinnunsilmä on harvinainen Huittisten nimikkokukka, kuvaaja Terttu Routsi
Hiusjää, kuvaaja Janette Tynkkynen

Luonnonmukaiset alueen hoitajat

Kesäaikaan osaa lehtoeluetta, niittyjä ja metsikköä hoitavat Ihantolan lammastilan lampaat. 

Pörröisiä kavereita ei tarvitse juurikaan pelätä, mutta annathan heidän olla rauhassa, etkä syötä lampaille mitään. 

Lampaiden alue on aidattu ja tästä syystä aitaukseen kuljetaan ja poistutaan porrastetun portin kautta. 

Isolampi on vesilintujen pesäpaikka. Kuvaaja Janni Heikkilä
Lehtoalue etelänsuunnasta. Kuvaaja Janni Heikkilä
Loimijoen ruskeansävyinen väri on peräisin savimaasta, jonka halki joki virtaa. Kuvaaja Janni Heikkilä
Vanha voimalaitoksen pato on suosittu onkimispaikka. Kuvaaja Janni Heikkilä

Historian havinaa

Nimensä alue on saanut nähtävissä olevan Loimijoen vanhan uoman mukaan, joka aikoinaan tukkeutui maanvyörymän seurauksena vuonna 1799 ja jäi kuivaksi, kun joki vaihtoi suuntaansa tukkeuman vuoksi. Nykyään joki virtaa alueen läpi lampien muodostamana ketjuna ja lännempänä Maurialankoskelta Mommolankosken kautta Härkälänkoskelle.

Vanhankosken lehtoalue kuuluu vuonna 1989 vahvistettuun valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan.

Luontopolku on tehty rakkaudesta alueeseen. Vuonna 1995 luontopolku toteutettiin talkootyönä Huittisten seudun kansalaisopiston Vihreät perheet -kerho ja Yläasteen luontokerho Mönkijöiden yhteistyönä, jota Huittisten kaupunki avusti materiaalisesti. Jo silloiset yksityiset maanomistajat antoivat luvan polun ohjautua heidän mailleen.

Vuonna 2019 luontopolkua kunnostettiin talkootöin vankilan ja Metsähallituksen yhteistuumin, jotta kulku metsässä olisi jälleen sujuvampaa. Mm. polulle kaatuneita puita siirrettiin ja pitkospuita uusittiin.

Kokemäenjoen vesistöalueeseen kuuluva Loimijoki saa alkunsa Tammelan Pyhäjärvestä. Loimijoki kulkee Forssan, Jokioisten, Ypäjän, Humppilan, Loimaan, Alastaron ja Vampulan kautta Huittisiin. Punkalaitumenjoki laskee Loimijokeen Papilanniemessä ja Loimijoki taas Kokemäenjokeen Lauhassa. Maurialankoski, Mommolankoski ja Härkälänkoski reunustavat Vanhankosken lehtoaluetta Loimijoen nykyisessä uomassa.

Vanhankosken lehtoalueen yhteydessä on Huittisten kaupungille vuonna 1980 siirtynyt Saaren tila, jonka rakennuksista on jäljellä rantasauna. 

Luontopolun kartta, Vanhankosken lehtojensuojelualue -esite v. 1996
Vanhankosken lehtojensuojelualue -esite v. 1996

Sijainti: Vanhankoskentie 118, 32700 Huittinen

Lähteet: Vanhakosken Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma (ELY), Vanhakosken lehtojensuojelualue -esite, Vanhankosken lehtoalueen tiedonkeruuilta -tapahtumat, Ympäristöhallinnon yhteinen verkkopalvelu (ymparisto.fi)


Teksti: Janette Tynkkynen ja Helena Kaitanen