myHuittinen logo

Huittisten viuhka -neulemalli

Huittisten viuhka -nimisen nypläyspitsimallin on suunnitellut huittislainen pitsitaiteilija Eeva-Liisa Kortelahti. Tämän pitsimallin pohjalta neulemalliksi sen on suunnitellut ja toteuttanut neuleharrastaja Maisu Murtojärvi 2022. Alkuperäinen pitsimalli on löydettävissä Kortelahden kirjasta ’Uudet nypläysmallit’.


Neuletakki -ohje

Keskipaksut langat, esim. Nalle

Neuletiheys 24s ja 30 kr = 10 cm, tai sovita oma neuletiheytesi mallitilkusta mittojesi mukaan ja laske siitä sopiva silmukkamäärä.

Puikot ja pyöröpuikot: 3, 3,5 ja 4

Valmiin takin mitat: vartalon ympärys S=90, (M=100), L=110, (XL=120), 2XL=130, 3XL=140), 4XL=150 ja (5XL=160) cm

Hihat neulotaan pyörönä:

Luo sukkapuikoille nr 3 löyhästi 62, (62), 62, (66), 68, (70), 72, (72) tai tarpeellinen määrä silmukoita. Neulo 6 kr oikeaa, 1 kr nurin, 6 kr oikeaa ja neulo luomiskerroksen silmukat yhteen seuraavan kr:n silmukoiden kanssa yksitellen.

Vaihda työhön puikot nr 4 ja aloita kirjoneule siten, että kuvion keskisilmukka tulee keskelle hihaa. Laita merkki kerrosten vaihtumiskohtaan ja lisää merkin molemmin puolin yksi silmukka kahden cm:n välein (noin joka 6.kr) Vaihda työhön mallineuleen jälkeen puikot nr 3,5 , jatka lisäyksiä. Pyöröpuikko on hyvä vaihtaa työhön. Kun hiha on n. 45 cm tai riittävän pitkä ja silmukoita n. 96-110, siirrä kerroksen vaihtumiskohdan molemmin puolin 7, (8), 8, (10), 10, (12), 13, (14) silmukkaa apulangalle ja jätä muut odottamaan pyöröpuikolle. Neulo toinen hiha samoin.

Miehusta:

Luo pyöröpuikoille nr 3 löyhästi 214, (238), 262, (286),310, (334), 358, (382) tai tarpeellinen määrä silmukoita. Neulo 8 kr oikeaa neulosta tasona, 1 kr nurin, 8 kr oikeaa ja neulo luomiskerroksen silmukat yhteen seuraavan kerroksen silmukoiden kanssa yksitellen. Voit vaihtoehtoisesti neuloa resorin alareunaan tasona.

Luo 5 uutta saumanvarasilmukkaa steekkausta (aukileikkausta) varten ja yhdistä työ pyöröneuleeksi. Nämä viisi silmukkaa tulevat keskelle eteen ja siinä on kerrosten vaihtumiskohta. Aloita mallineule ohjeeseen merkitystä kokomerkinnästä pyöröpuikolla nr 4 ja neulo viidellä uudella silmukalla shakkiruutuneulosta, eli joka toinen pohja- ja joka toinen kuviovärillä. Mallineuleen jälkeen aseta työhön sivumerkit ja vaihda 3,5 pyöröpuikkkoihin ja neulo oikeaa kunnes miehustan pituus on 50 cm tai halutun mittainen.

Siirrä sivumerkkien molemmin puolin silmukoita apulangalle siten, että yhteensä molemmilla apulangoilla on 14, (16), 16, (20), 20, (24), 26, (28) silmukkaa. Neulo etukappaletta neuleen oikealla puolella olevaan apulankaan asti ja neulo oikealle tulevan hihan silmukat pyöröpuikolle, neulo selkäpuolen silmukat ja myös vasemman hihan silmukat pyöröpuikolle. Neulo 3-5 kerrosta oikeaa neuletta kaikilla silmukoilla. Aseta silmukkamerkit jokaiseen yhtymäkohtaan.

Aloita raglankavennukset. Neulo oikeaa kunnes oikean hihan etupuolen silmukkamerkkiin on 3s, tee kks tai ylivetokavennus, 2s o ja 2o yhteen. Jatka näin jokaisen silmukkamerkin kohdalla kerroksen loppuun. Jokaisella raglankerroksella vähenee 8 s. Neulo yksi välikerros oikeaa. Jatka näitä kahta kerrosta vuorotellen, kunnes olet neulonut kavennuksia noin 15-20 cm.

Päätä pääntietä varten keskellä edessä steekkaussilmukoiden molemmin puolin 8-15 s sillä kerroksella jolla teet jatkossa raglankavennukset. Käännä työ ja neulo nurjalta puolen välikerros nurin. Kavenna aina kerroksen alussa pääntien molemmin puolin yksi silmukka. Jatka raglankavennuksia ja pääntien kavennuksia kunnes olet kaventanut kaikki pääntien silmukat etupuolen raglaneihin asti. Kavenna olkapäältä nyt kolme silmukkaa hihan kohdalta aina kerroksen alussa kunnes olet kaventanut hihan silmukat ja kaarroke on sopivan pitkä. Päätä loput silmukat (takakappale).

Silmukoi kainalosilmukat.

Neulo pääntien resori. Aloita alavarasilmukoiden ulkopuolelta ensimmäisestä silmukasta ja ota pyöröpuikolle nr 3 silmukat pääntien reunasta mutta alavarasilmukoiden kohdalle ei tehdä resoria, pääntieresori neulotaan tasona. Kun resori on tarpeeksi korkea (n.3 cm) päätä silmukat.

Steekkaa etureuna: ompele etukappaleen saumanvarasilmukoiden (5 kpl) molemmille puolille merkkilangat harsinpistoin erivärisellä langalla. Ompele koneella suorat ompeleet lyhyellä tikillä yhden silmukan päähän merkkilangoista ja ompele vielä keskikohdan molemmin puolin kolmen piston siksak-ommel. Käytä teräviä saksia ja leikkaa neule auki varovasti siksak-ompeleiden välistä.

Neulo etureunoihin erillinen kaitale napituslistaksi. Kaitaleessa on mukana leikkuuvaran nurjalle peittävä alavara.

Oikea napituslista: luo 17 silmukkaa ja neulo 1. krs (nurja puoli): 7o, *1n, 1o*, toista *_* vielä 3 kertaa, 2 n. 2.krs (oikea puoli): 2o, *1n, 1o*, toista vielä 3 kertaa, 6n, 1o. Toista kerroksia 1-2. Tee tähän oikeaan napituslistaan napinlävet sopivin välein aina oikean puolen kerroksella: neulo 2o, 1n, 1o, neulo 2o yhteen, tee langankierto ja neulo kerros loppuun. Neulo kunnes lista on sopivan pitkä. Listat tulevat aivan alareunasta kaulusresorin yläreunaan asti eli ota huomioon resorien tai käänteen leveydet.

Vasen napituslista: luo 17 silmukkaa ja neulo 1.krs (nurja puoli):2n, *1o, 1n*, toista *_* vielä 3 kertaa, 7o. 2.krs (oikea puoli): 1o, 6n, *1o, 1n*, toista vielä 3 kertaa, 2o. Toista kerroksia 1-2 kunnes lista on sopivan pitkä.

Aloita kiinnittämään listaa alhaalta. Kiinnitä lista vuorottelevin etupistoin, kirjoneuleen puolella merkkilangan kohdalle sekä listan puolella joustimen ja sileän osuuden väliin. Ompele kiinni tasaisesti niin, ettei lista kiristä tai jää löysäksi. Ompele alavara nurjalle luotospistoin, jolloin leikkuuvara jää piiloon.

Ompele napit vasempaan napituslistaan. Päättele kaikki langanpäät. Kastele neule ja muotoile se mittojensa mukaan tason päälle kuivumaan.